Селищний голова

Турбаба Галина Григорівна

Порядок управління комунальним майном
Про благоустрій території населених пунктів Дворічанської селищної ради
Пошук
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання

Президент України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

Харківська облдержадміністрація

Харківська обласна рада

КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

До гострих кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, паратифи А і В, дизентерія, холера, інфекційний гепатит та інші.

Цій групі захворювань властиві однотипна локалізація збудника (кишечник), однакові механізми та шляхи зараження (фекально-оральний, контактно-побутовий), подібні кишкові прояви хвороби (розлад функції кишечника), а також загальні принципи боротьби та профілактики.

Джерелами кишкових інфекції є хвора людина і бактеріоносій.

Особлива роль у поширенні кишкових інфекцій належить харчовому і водному шляхам. Зараження відбувається при тривалому вживанні  забрудненою мікроорганізмами води та їжі.

Як правило, харчові продукти інфікуються збудниками кишкових інфекцій через брудні руки, найбільшу небезпечність представляють працівники харчових підприємств. Їжа може забруднюватися також через заражену воду, якою миють харчові продукти, столовий і кухонний посуд.

Велику небезпеку в передачі  інфекцій цієї групи представляють інфіковані харчові продукти, які не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися з порушенням температурного режиму.
Зараження харчових продуктів також можливе при перенесенні збудників кишкових інфекцій мухами і гризунами.

Виходячи із загальних закономірностей поширення інфекційних хвороб, сучасна система боротьби з кишковими інфекціями включає заходи, спрямовані на знешкодження джерела інфекції, розрив шляхів поширення її та підвищення несприйнятливості населення. В профілактиці цих інфекцій найважливішими заходами є: 
1. санітарний благоустрій житла, підприємств, своєчасне видалення і знешкодження нечистот та побутових відходів; 

2. своєчасне виявлення на харчових підприємствах та лікування хворих працівників та бактеріоносіїв;

3. суворе дотримання правил особистої гігієни працівниками цих підприємств, підвищення їх санітарної куль тури і грамотності; 

4. дотримання санітарно-гігієнічних вимог при утриманні приміщень, використанні обладнання, інвентарю, посуду, тари, систематична їх санітарна обробка дезінфікуючими засобами; 

5. дотримання встановлених гігієнічних вимог на всіх етапах переробки, зберігання, реалізації харчових продуктів; 

6. недопущення забруднення джерел питного водопостачання;

7.  систематична боротьба з гризунами та мухами.

Помічник лікаря-епідеміолога

Дворічанського управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області   Ірина САНІНА

Переглядів: 60
Дата публікації: 15:30 30.07.2021
Дворічанська селищна рада Харківської області >>>